Droge mond? | 10 Tips en middelen tegen droge mond!

Oorzaken, middelen en behandeling tegen een droge mond, keel, tong, ogen en lippen.

Wakker worden met een droge mond? | 5 Tips!

Wakker worden met een droge mond?

droge mond s ochtendsWord je ‘s ochtends vaak wakker met een droge mond? Of heb je er vooral ‘s nachts last van? Monddroogheid tijdens de slaap is een vervelend probleem. Vooral omdat het gepaard gaat met een stinkende ochtendadem en een verhoogde kans op gebitsproblemen. In dit artikel wordt beschreven hoe een droge mond ontstaat en welke tips en middelen verlichting kunnen bieden.


 

Oorzaken droge mond ‘s ochtends

Een droge mond in de ochtend kan verschillende oorzaken hebben. De grootste boosdoeners zijn het slapen met de mond open en het gebruik van commerciële tandpasta’s en mondwaters met prikkende bestanddelen.

 

1. Verkeerde tandpasta of mondwater.
Wanneer je voordat je naar bed gaat een tandpasta of mondwater gebruikt met alcohol, menthol of sodium lauryl sulfaat bestaat er een grote kans dat je wakker wordt met een uitgedroogde en slechtruikende mondholte.

Alcohol onttrekt vocht uit de slijmvliezen en sodium lauryl sulfaat is een bijtende schuimer dat bijna onzichtbare (droge en ruwe) wondjes maakt in je weefsels. Het afgeschaafde weefsel wordt door bacteriën afgebroken en omgezet in slechte ademgassen.

Gebruik daarom liever verzorgingsproducten met speekselopwekkende en mondvriendelijke ingrediënten. Hier hebben we een aantal goede middelen geselecteerd

 

2. Mondademhaling
Mondademhaling veroorzaakt een droge mond. Verkoudheid, griep en een sinus infectie, alsmede verschillende allergieën, kunnen de sinussen belemmeren, waardoor je vooral tijdens het slapen door je mond gaat ademen.

Het menselijk lichaam is zó ontworpen dat we het beste kunnen ademen door onze neus. Dus als we ontspannen ademhalen, komt de lucht binnen via de neus en wordt deze verwarmd en bevochtigd door de sinussen. De opgewarmde lucht reist vervolgens verder naar de keel en de longen. Als we “verkeerd” ademhalen, dan ademen we door onze mond. De direct ingeademde lucht is dan droog en soms zelfs koud als het de longen bereikt. Het resultaat is dan een droge keel en mond.

Ook bij warm en vochtig weer kan het ademen door de mond zorgen voor uitdroging van de mond en keel. Bepaalde ziekten, aandoeningen en leefomstandigheden kunnen er natuurlijk ook voor zorgen dat je niet via de neus kan ademen en daardoor een droge mond krijgt bij het ontwaken. 

 

3. Een aandoening
Een droge mond kan ook het resultaat zijn van het syndroom van Sjögren, dit is een constante reumatische auto-immuunziekte waarbij de klieren die vocht uitscheiden ontstoken zijn. De slijmvliezen in de mond kunnen dan uitdrogen. Er zijn nog talloze oorzaken aan te wijzen waarom je last kunt hebben van een droge mond. Voor een uitgebreid overzicht neem dan een kijkje op deze pagina

 

Symptomen droge mond 

Wist je dat een mens gemiddeld zo’n 1,2 à 1,5 liter per dag aan speeksel produceert? Dat is heel wat, wellicht meer dan dat je je had kunnen voorstellen. Als je te weinig speeksel produceert, kun je verschillende klachten ondervinden. De uitgedroogde mondweefsels kunnen zó heftig irriteren, dat je er slecht van slaapt of steeds wakker wordt. In dit geval is het aan te bevelen dat je een droge mondgel langs je tanden en weefsels smeert voordat je naar bed gaat. Een goede gel hiervoor is de Raspberry Hydrating Gel. Een volledige lijst van symptomen en klachten kun je hier lezen

 

Tips, behandeling en adviezen

✓ Poets en spoel je mond met mondverzorgingsproducten op basis van actief zuurstof, tea tree olie en zink. Milde en verzorgende middelen die je kunt gebruiken zijn de producten van Oxyd8 Dry Mouth.

✓ Als je niet genoeg speeksel produceert, kun je ook kunstspeeksel innemen. Dat klinkt misschien raar, maar het is gewoon online te koop. Bevochtig je mond met de kunstspeekselgel van GeCe. Het houdt de ph waarde neutraal en verlicht irritaties. Daarnaast heb je een stuk minder kans op gaatjes en slechte adem. 

✓ Een droge lucht in een slaapkamer kan de sinussen irriteren. Plaats een luchtbevochtiger ‘s nachts in de kamer waardoor je een droge mond kan verminderen. Luchtbevochtigers zijn verkrijgbaar als vrijstaande kamermodellen, maar kan ook in het bestaande verwarmingssysteem in de woning worden geïnstalleerd. Een andere methode voor het bevochtigen van de lucht is door de douchekraan open te zetten (warm water) en de stoom af te laten voeren naar de slaapkamer. Of een pot water op een hete radiator te zetten.

✓ Als er sprake is van het syndroom van Sjögren, kan er pilocarpine voorgeschreven worden door de huisarts. Dit medicijn stimuleert zenuwen en klieren op veel plekken in het lichaam, zoals het speeksel en bijvoorbeeld de traanklieren.