Droge mond? | 10 Tips en middelen tegen droge mond!

Oorzaken, middelen en behandeling tegen een droge mond, keel, tong, ogen en lippen.

Droge ogen en droge mond? (Syndroom van Sjögren)

Droge ogen en een droge mond?

droge ogen droge mondDroge ogen en een droge mond kunnen verschillende oorzaken hebben. Wanneer zowel de ogen als de mond continu droog zijn, is de kans aanwezig dat de oorzaak ligt bij het syndroom van Sjögren. In dit artikel leggen we uit wat Sjögren is. Voor een volledig overzicht van mogelijke oorzaken van een droge mond klik dan hier.


Wat is Sjögren?

Het syndroom van Sjögren is een reumatische aandoening, waarbij de traan- en speekselklieren chronisch ontstoken zijn. Deze ontsteking ontstaat als gevolg van een auto-immuunreactie. Dit betekent dat de afweercellen en antilichamen van het lichaam de eigen cellen aanvallen. In dit geval zijn dat cellen die zich bevinden in de traan- en speekselklieren. De klieren worden hierdoor langzaam kapot gemaakt. Naar schatting heeft 1 op de 1000 mensen het syndroom van Sjögren. Helaas gaat Sjögren niet meer over en is de behandeling vooral gericht op het bestrijden van de symptomen. 

 

Symptomen van Sjögren

Het hebben van droge ogen heeft verschillende symptomen:

  • Droge ogen geven een trekkend gevoel.
  • Ze zijn pijnlijk en het sluiten van de ogen geeft meestal verlichting.
  • Daarnaast is de neiging om te knipperen groter dan normaal.
  • Een droge mond maakt het lastiger om te eten en te praten.
  • Ook gaat een droge mond regelmatig gepaard met een vieze smaak en een slechte geur van de adem.
  • Een chronisch droge mond kan tevens gebitsproblemen veroorzaken.

 

Risicogroepen Sjögren

Sjögren treedt met name op bij vrouwen boven de 40 jaar oud, maar kan in principe bij iedereen ontstaan. Omdat de traan- en speekselklieren continu worden aangetast hebben de klieren niet meer voldoende capaciteit om de mond en ogen vochtig te houden. Het is niet duidelijk waarom lichaamseigen afweercellen en antilichamen de traan- en speekselklieren aanvallen. Soms treedt het syndroom van Sjögren op in combinatie met andere reumatische aandoeningen. Ook lijkt het syndroom deels erfelijk te kunnen zijn.

 

Andere oorzaken van droge ogen i.c.m. een droge mond

De exacte oorzaak van Sjögren is niet bekend. Een droge mond en droge ogen kunnen natuurlijk ook andere oorzaken hebben. Een onschuldige oorzaak van droge ogen is bijvoorbeeld de aanwezigheid van airconditioning. Door de airconditioning verdampt het laagje traanvocht op de ogen sneller, waardoor deze droog worden. Dit kan ook gebeuren tijdens het fietsen of bij een sterke wind. Een droge mond kan ontstaan wanneer er teveel door de mond wordt geademd. In dit artikel kun je lezen waarom je soms wakker wordt met een droge mond. 

 

Behandeling / tips / middelen

Wanneer de oorzaak van een droge mond en drogen ogen ligt bij het syndroom van Sjögren, is genezing vooralsnog niet mogelijk. De behandeling bestaat daarom uit het bestrijden van de symptomen. Droge ogen kunnen behandeld worden met oogdruppels. Deze moeten dagelijks regelmatig gebruikt worden. In plaats van druppels, wordt soms ook een gel of zalf voorgeschreven die op de ogen moet worden aangebracht.

Gece droge mondgel en Oxyd8 Plus
Droge mondklachten kun je verlichten met een speciale kunstgel zoals de GeCe droge mond gel. Daarnaast is het slim om een milde, verzorgende tandpasta en mondwater te gebruiken op basis van actief zuurstof en zink zónder menthol en sodium lauryl sulfaat. Een gewaardeerde tandpasta bij mensen die last hebben van xerostomie is Oxyd8 Plus. Voor een lijst met goede middelen klik hier

Medicijnen
Soms wordt er een medicijn voorgeschreven dat de traan- en speekselproductie stimuleert. De klachten zijn verder het minst zwaar wanneer de lichamelijke conditie zo goed mogelijk is. Dit betekent dat er regelmatig bewogen moet worden en er een gezond dieet moet worden gevolgd.