Droge mond? | 10 Tips en middelen tegen droge mond!

Oorzaken, middelen en behandeling tegen een droge mond, keel, tong, ogen en lippen.

Droge mond door overgang? | 7 Tips!

overgang menopauze droge mondDroge mond door overgang?

Een droge mond of keel door overgang komt regelmatig voor en wordt door de meeste vrouwen als zeer vervelend ervaren. In dit artikel lees je niet alleen de oorzaken van monddroogheid door menopauze, maar vind je ook tips en adviezen, waarmee je een droge mond kunt verhelpen of voorkomen.


 

Menopauze

De overgang oftewel menopauze is een natuurlijk ontwikkelingsstadium in een vrouw haar leven. Het geeft aan dat dit de afloop is van haar vruchtbare periode. De hormonen ondergaan dan een behoorlijke verschuiving: er wordt amper meer oestrogeen en progesteron aangemaakt. Dit proces kan verschillende vervelende bijwerkingen geven. Eén daarvan is het hebben van een droge mond. Een andere naam voor een droge mond is xerostomie. Alhoewel dit wellicht alarmerend en onverwacht kan zijn, wil het niet zeggen dat je dan meteen aan een ernstige medische aandoening lijdt. Vaak kan een droge mond worden verlicht door het volgen van de hieronder beschreven aanwijzingen. Voor een overzicht van goede middelen tegen een droge mond klik dan hier

 

Oorzaken droge mond, keel of tong

Veranderende hormoonspiegels beïnvloeden de speekselklieren. Vrouwen in de overgang kunnen dan last krijgen van een aanhoudend gevoel van droogheid in de mond. Een droge mond hebben is meer dan alleen maar het gevoel van dorst te hebben. Je krijgt het als je mond heel weinig speeksel (of zelfs helemaal geen) aanmaakt. Het weinige speeksel dat wel in de mond aanwezig is, kan soms zelfs wat dik en vezelig aanvoelen. Dit kan gepaard gaan met een bittere smaak in de mond en problemen met slechte adem. Dat komt doordat de slijmvliezen langzaam aan opdrogen. Je krijgt er niet alleen een droge mond van, maar vaak ook een gevoel van droogheid in zowel de neus bij het ademhalen als in de vagina.

 

Als je aanhoudend een droge mond hebt, kan dat ongemakkelijk voor je zijn. Soms kan dit ook een symptoom zijn voor een andere medische aandoening. Het is dan verstandig een dokter te raadplegen. Speeksel doet namelijk veel meer dan alleen maar de mond nat houden: het helpt ook bij het verteren van voedsel, het beschermt de tanden tegen verval, voorkomt besmetting door het beheersen van bacteriën in de mond en maakt het mogelijk dat je kunt kauwen en slikken.

 

Symptomen

Zoals hierboven reeds genoemd, kan het speeksel wat dikker aanvoelen dan normaal en kun je een bittere smaak in de mond hebben. Je tong kan misschien ook wat ruw en droog aanvoelen. Een kriebel in je keel of een slechte adem kunnen dan het gevolg zijn. Als je niet genoeg speeksel hebt, kan de huid rondom je mond ook droog en strak aanvoelen. In sommige gevallen kunnen je dan ook last krijgen van gebarsten lippen en soms zelfs van zweertjes in je mondhoeken. Sommige vrouwen hebben zelfs moeite met slikken of praten.

 

Tips / behandeling advies / middelen

Een natuurlijk proces als de overgang met veelvoorkomende bijwerkingen kunnen we natuurlijk niet tegenhouden, maar er zijn wel verschillende acties die je kunt ondernemen om een droge mond tegen te gaan of in ieder geval de klachten te doen verminderen.

✓ Gebruik speekselstimulerende middelen die bij voorkeur actief zuurstof op basis basis van sodium chlorite bevatten. In dit overzicht vind je een top 10 lijst van beste middelen tegen monddroogheid.

✓ Vermijdt tandpasta’s met menthol, alcohol en sodium lauryl sulfaat. Neem daarvoor in de plaats middelen met fluoride en actieve zuurstof, zoals je die terugvindt in de producten van Oxyd8 Plus.

✓ Gebruik eventueel een kunstspeekselgel. De droge mondgel van GeCe is een gewaardeerd middel. 

✓ Een klein slokje water vaak tegen een droge mond. Zo help je je mond vochtig te houden. Probeer zo min mogelijk zure of suikerhoudende en cafeïne houdende dranken te drinken. Het consumeren van water of melk helpt je het beste om bij de maaltijd makkelijk te kunnen ​​kauwen en te slikken.

✓Probeer te slapen in een kamer met een luchtbevochtiger om droge mond symptomen te verlichten. Helemaal tijdens de koudere dagen wanneer je de verwarming vaker aan hebt staan.

✓Er zijn tal van redenen om te stoppen met roken; het hebben van een droge mond is een daarvan. Roken veroorzaakt niet een droge mond, maar het roken van sigaretten, sigaren en pijpen of het gebruik van andere tabaksproducten verergert wel een droge mond. Net zoals alcohol en cafeïne.

✓Flos en poets je tanden elke dag om voedsel en bacteriën zo goed mogelijk in de mond te verwijderen. Als je niet kan poetsen na een maaltijd, spoel dan in ieder geval je mond.

✓Suikervrij snoep of suikervrije kauwgom kan helpen jouw mond te triggeren meer speeksel aan te maken. De chewinggums van de Duitse fabrikant Kaux werken goed. Dat kan zeker (tijdelijk) verlichting geven.

✓Je kunt problemen met je gebit krijgen wanneer je niet genoeg speeksel in je mond hebt. Dat is waarom het belangrijk is om regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle.