Droge mond? | 10 Tips en middelen tegen droge mond!

Oorzaken, middelen en behandeling tegen een droge mond, keel, tong, ogen en lippen.

Droge mond door stress? | 5 Tips en oorzaken!

Droge mond door stress

droge mond stressVerschillende spanningen zoals dagelijkse stress, irreële fobieën, hyperventilatie, hartkloppingen of paniekaanvallen kunnen de mond verdrogen. Te weinig speeksel kan leiden tot slechte adem, mondbranden en ontstekingen. In dit artikel vind je de 3 belangrijkste oorzaken en enkele tips voor het stimuleren van de speekselklieren.


 

Oorzaken droge mond door stress

Hoe kan stress ervoor zorgen dat je een droge mond krijgt? 3 Redenen.

 

  • 1. Paniekaanval

Wanneer je last krijgt van een paniekaanval of hyperventilatie gaat dit meestal gepaard met hartkloppingen en een onregelmatige ademhaling. Tijdens zo’n paniekreactie adem je in hoog tempo door de mond, soms snakkend naar adem. In deze situatie ontsnappen lichaamsvloeistoffen zoals speeksel vanuit de mond naar andere delen van het lichaam. Een droge mond is hiervan het gevolg en houdt meestal langer aan dan de paniekaanval zelf.

 

  • 2. Spanningen

Een droge mond kan ook ontstaan door spanning. Wanneer je een grote verandering in het leven doormaakt kunnen de spanningen die je ervaart, je mond verdrogen. Stress beïnvloedt namelijk de hersenen, waardoor het minder stimulerende signalen aan de speekselklieren geeft. Omdat xerostomie een slechte adem en gebitsontstekingen kan teweegbrengen, doe je er verstandig aan bevochtigingsmiddelen te gebruiken. Je kunt dan denken aan kunstspeeksel of mondverzorgingsproducten met bevochtigende ingrediënten zoals xylitol, peg12, sorbitol, actieve zuurstof, zink en tea tree olie. Die vind je terug in de producten van Oxyd8 Dry Mouth. Voor een lijstje met de beste middelen tegen monddroogheid lees dan dit artikel.

 

  • 3. Maagzuren

Stress veroorzaakt tevens maagzuren, die via opboeren in de mondholte terecht komen. Maagzuren hebben een ph waarde van minder dan 2. In een mond met een ph waarde van 5,5 of lager kunnen bacteriën zich eenvoudig vermeerderen, een slechte adem teweegbrengen en het gebit aantasten. Normaal gesproken houdt speeksel de ph waarde in de mond neutraal waardoor bacteriën sneller afsterven. In een stressvolle periode, met maagzuren is de aanwezigheid van speeksel daarom juist erg belangrijk. In dit geval kun je de Raspberry Hyrating Gel gebruiken. Deze gel zorgt niet alleen voor soepele weefsels, het houdt óók de ph waarde op peil, waardoor je een stuk minder kans hebt op gebitsproblemen.

 

Tijdens spanningen geven de hersenen te weinig signalen door aan de speekselklieren, waardoor ze niet gestimuleerd worden de mond te bevochtigen. 

 

Advies droge mond of slechte adem door stress:

Een droge mond veroorzaakt veel ongemakken waaronder een slechte adem.

6 Tips hoe je monddroogheid kunt voorkomen:

  • Voorkom stressmomenten. Meditatie is misschien wat onwennig voor veel mensen, echter kán het je een droge mond besparen. Begeef je naar een rustige ruimte in je huis. Concentreer je op je adem en de stress zal afnemen.
  • Gebruik sodium chlorite middelen. Oxyd8 Plus tandpasta en mondwater zijn uitstekende middelen bij droge mondklachten. De gestabiliseerde sodium chlorite formule (bestaande uit 100% natuurlijke ingrediënten) heeft een bevochtigende en zuurstoftoevoegende werking op de mondweefsels. Meer weten?
  • Suikervrije kauwgom. Kaux kauwgom is één van de weinige kauwgomsoorten dat een droge mond écht tegengaat. Bekijk het product hier.
  • Drink minimaal 8 glazen water per dag en vermijdt waar mogelijk het nuttigen van koolzuurhoudende dranken en alcohol. Eet daarnaast zoveel mogelijk fruit en probeer voedsel in te nemen waarop je flink moet kauwen.
  • Poets je tong iedere ochtend en avond voordat je naar bed gaat. In een droge mond vestigen bacteriën zich al snel op je tong en produceren ruikende gassen. De Orabrush werkt een stuk effectiever dan gewone tongschrapers.
  • Vermijd tandpasta’s met alcohol of sodium lauryl sulfaat en kies voor hydraterende, zuurstoftoevoegende en speekselstimulerende producten zoals Oxyd8 Plus. Door middel van zink/actieve zuurstof/tea tree olie kun je een droge mond zoveel mogelijk beperken.
  • Voor het soepel houden van de weefsels, en dan met name ‘s nachts kun je een droge mond gel gebruiken. Dit is een soort kunstspeeksel. We raden u de GeCe dry mouth gel aan. 

 

Slechte adem door stress

Wanneer je niets tegen een droge mond of keel onderneemt, ontstaat er een milieu waarin bacteriën vrij spel krijgen. Bacteriën op de tong of in de keelholte kunnen dan ongestoord proteïnen en mondafval afbreken en stinkende gassen produceren. Je adem ruikt dan niet alleen onfris, je krijgt ook een vieze bittere smaak in je mond.

 

Lees ook:
De beste 10 middelen tegen een droge mond
Droge mond door tandpasta
Last van een droge keel en mond?
Erg vaak een droge mond hebben