Droge mond? | 10 Tips en middelen tegen droge mond!

Oorzaken, middelen en behandeling tegen een droge mond, keel, tong, ogen en lippen.

Door de mond ademen? | 5 Tips mondademhaling + oorzaak

Door de mond ademen – wat nu?

Last van mondademhaling en wil je daar graag vanaf? Wanneer je de meeste tijd van de dag en nacht door de mond ademt in plaats van door de neus kan dit een serieus probleem zijn. Mondademen kan resulteren in gezichts- en kaakafwijkingen, slechte nachtrust, stofwisselingsproblemen en dentale klachten zoals tandvleesontstekingen, gaatjes en slechte adem. Daarnaast krijgt het lichaam voortdurend te weinig lucht binnen, wat kan leiden tot een chronisch zuurstofgebrek.

Het probleem is vaak te complex door simpel te zeggen: “Gewoon je mond dichthouden tijdens het slapen.” Probeer daarom de onderstaande tips, onder andere aanbevolen door artsen over de hele wereld.

 

Tip 1 Bescherm de weefsels met een gel

Wanneer je door de mond ademt is het eerst belangrijk om ervoor te zorgen dat de mond ’s nachts niet uitdroogt. Een droge mond kan dentale problemen teweegbrengen zoals gingivitis, mondbranden, gaatjes en slechte adem. Er is immers geen speeksel aanwezig dat de weefsels beschermt.

Om het gebit direct te beschermen is het verstandig de tanden en weefsels in te smeren met een hydraterende droge-mond-gel. Een van de meest verkochte gels ter wereld zijn de Raspberry Hydrating Gel en de OxyFresh Super Relief Gel. Vooral vanwege haar fijne smaak en langdurige hydratatie zijn ze erg populair bij “mondademers”. De OxyFresh Relief Gel is in staat om de PH waarde in de mond te neutraliseren en tegelijkertijd de speekselklieren aan te wakkeren om saliva te produceren. Andere producten zijn vooral gericht op het bevochtigen van de mond en pakken niet zozeer de oorzaak aan.

 

Tip 2 Bewustwording

Nu de weefsels beschermd zijn, kan er worden overgegaan tot het aanpakken van het probleem. Probeer jezelf ieder moment van de dag, zo vaak als je kunt, eraan te herinneren dat je door de neus moet ademen en niet door de mond. Wees hier echt bewust van. Op die manier train je het lichaam de automatisering van neusademen weer op te pakken. Leg desnoods een memo op je bureau of zorg ervoor dat je mobiel enkele malen per dag een reminder geeft.

Ga rechtop zitten, houd de mond gesloten en houd je hoofd een klein beetje naar achteren terwijl je een paar keer flink door de neus ademt. Veel mensen die last hebben van mondademen zitten vaak voorover gebogen. Dit kan leiden tot een slechte houding en rugproblemen.

 

Tip 3 Buteyko methode

Soms kan het voorkomen dat de neus zo verstopt zit dat ademen door de neus onmogelijk is. Naast het gebruik van een neusspray kan men een oefening toepassen genaamd de Buteyko methode. Deze methode gaat als volgt.

Sluit de mond. Adem kort in via de neus en adem weer kort uit via de neus. Adem wederom via de neus en houd je adem 3 seconden vast. Adem nu weer uit. Herhaal dit 5 minuten lang. Als je jezelf wilt trainen door de neus te leren ademen probeer dan ook eens de adem langer vast te houden, voordat je opnieuw inademt via de neus.

 

Tip 4 Verwijder allergenen in huis

Creëer thuis een allergie-vrije omgeving (met name in de slaapkamer), waarbij de kans op een verstopte neus verkleind wordt. Was met regelmaat de lakens en haal zoveel mogelijk items weg die stof kunnen veroorzaken. Laat uw huisdieren niet in uw slaapkamer.

 

Tip 5 Leef gezond

Leef gezond, sport en probeer stress te vermijden. Yoga oefeningen kunnen helpen om je neusademhaling beter onder controle te krijgen.

 

Neusademhaling is gezonder dan mondademhaling

Een neusademhaling is een stuk gezonder dan ademen door de mond. 5 redenen waarom.

  1. Wanneer je door de mond ademt, denken de hersenen dat het benodigde kooldioxide te snel uit het lichaam ontsnapt. Als reactie hierop maakt het lichaam extra veel neusslijm aan, met als doel de snelle ademhaling af te remmen.
  2. De longen onttrekken zuurstof uit de lucht die wordt ingeademd. Dit proces gebeurt met name tijdens de uitademing. Uitademen door de neus gaat door een kleinere ruimte dan wanneer er door de mond wordt uitgeademd. Het gevolg is een grotere druk en een langere uitademingstijd. De longen hebben nu meer tijd om het zuurstof uit de lucht te onttrekken.
  3. Met name in de winterperiode is het handig om lucht te verplaatsen via de neusholte. De neusholte verwarmt de luchtstroom alvorens het zich verplaatst richting de longen. Dit voorkomt keelpijn en pijn op de borst. Tegelijkertijd werken de sinussen als een soort filter. Het vangt bacteriën en andere schadelijke deeltjes op waardoor de kans op ziektes wordt verkleind.
  4. Mondademhaling kan leiden tot hyperventilatie. Hyperventilatie leidt op haar beurt tot een hogere bloeddruk en zelfs hartziekten.
  5. Door mondademhaling verdroogt de mond in een rap tempo. Een droge mond is de ideale omgeving voor schadelijke bacteriën. Het leidt op den duur tot een chronisch slechte adem, ontstekingen en een brandende mond. Lees hier een top 10 van bewezen middelen tegen een droge mond.

Lees ook:

Wat zijn de oorzaken van een droge mond

De 10 beste middelen tegen monddroogheid