Droge mond? | 10 Tips en middelen tegen droge mond!

Oorzaken, middelen en behandeling tegen een droge mond, keel, tong, ogen en lippen.

14 Oorzaken van een droge mond op een rijtje (LeesTip)

14 oorzaken droge mond

oorzaak droge mond

Een droge mond kent veel verschillende oorzaken. Inname van medicatie, mondademhaling of het gebruik van een verkeerde tandpasta zijn de bekendste aanstichters. Daarnaast zijn er redenen die minder vaak voorkomen zoals diabetes of Sjögren. In dit artikel worden alle mogelijke oorzaken uitvoerig beschreven.

 

Oorzaak 1: Verkeerde tandpasta en mondwater

In veel gevallen blijkt het gebruik van tandpasta of mondwater de oorzaak te zijn van een droge mond. 

De meeste fabrikanten brengen middelen op de markt die flink prikken en schuimen. De consument heeft dan het idee dat het effectief werkt en de adem verfrist. Let op. Dit maakt het vaak juist erger.

Sodium lauryl sulfaat en alcohol zijn agressieve bestanddelen. Ze verdrogen de mond, irriteren het weefsel en leggen de basis voor orale problemen zoals aften, stinkende adem en een vieze smaak in de mond.   

Kies liever voor producten die bestaan uit niet-bijtende ingrediënten. Actief zuurstof, aloë vera, zinklactaat en plantaardige speekselopwekkers hebben bewezen de mondholte op een natuurlijke manier hydrateren.     

Producttip: De verzorgingslijn van zowel Oxyd8 als OxyFresh creëren een speekselrijke en niet zure-mondholte waarbij de natuurlijke balans niet verloren gaat. Het voorkomt gaatjes, tandvleesproblemen en een stinkende ochtendgiechel. Deze middelen bijten en prikken niet en zijn daarom erg gewild bij mensen die last hebben van monddroogheid. Lees ook: Top10 middelen bij droge mond. 

 

Oorzaak 2: Mondademhaling

droge mond snachts

Mondademhaling is één van de meest geziene oorzaken van monddroogheid. Vooral ‘s nachts verdampt het speeksel sneller dan de speekselklieren aankunnen. Het gevolg is een kurkdroge mond en een slechte ochtendadem. 

Probeer waar mogelijk jezelf aan te leren door de neus te ademen. Daarnaast kan het aanbrengen van een speciale gel verdroging en slechte adem helpen voorkomen.

Producttip: De Raspberry Hydrating Gel is niet zomaar een van de weinige middelen ter wereld die klanten trouw blijven gebruiken. Het verschil met andere gels is dat ze voor een lange tijd bevochtigt, slechte adem tegengaat en de natuurlijke balans in de mond beschermt. 

Voor een Top10 overzicht van bewezen middelen bij monddroogheid lees dan dit artikel

 

Oorzaak 3: Voeding

Sommige voedingssoorten kunnen monddroogheid ontketenen. Denk hierbij aan kruiden of teveel zout. Ook koolzuurhoudende dranken, koffie en alcohol verdrogen de mond. Mocht je veel koffie drinken, drink dan daarnaast ook 1 glas water. 

 

Oorzaak 4: Sporten

Tijdens het sporten of hevige inspanning vraagt het lichaam extra veel vocht. Wanneer je tijdens het bewegen niet of nauwelijks drinkt, zal ook de mond op den duur uitdrogen en zul je flink dorst hebben.

 

droge mond rokenOorzaak 5: Roken

Roken veroorzaakt op twee manieren een droge mond. 1: De hete rookgassen verdampen het mondvocht. 2: Doordat je droge rooklucht  in- en uitademt door de mond, verdampt speeksel sneller dan dat het wordt aangemaakt. Stoppen met roken zal de mondhygiëne aanzienlijk verbeteren.

 

Oorzaak 6: Veel spreken

Mensen die beroepsmatig veel spreken, verplaatsen voortdurend droge lucht van en naar de mondholte. De speekselklieren kunnen het verdampingstempo niet bijbenen. Water drinken, Dr Katz Dry Mouth Lozenges of een speciaal mondwater zoals die van Oxyd8 Dry Mouth kan hierbij helpen.

 

droge mond medicijnenOorzaak 7: Medicijnen

Het gebruik van medicatie is een veel geziene aanstichter van xerostomie. Hoewel medicijnen niet zozeer de speekselklieren aantasten, zorgen ze er wel voor dat ze vanuit de hersenen minder gestimuleerd worden om de mond te bevochtigen. Lees hier welke medicatie verantwoordelijk kan zijn voor xerostomie en wat je ertegen kunt doen.

 

Oorzaak 8: Ouder worden

Vooral ouderen hebben sneller kans op een verminderde speekselaanmaak. Baby’s ruiken bijna nooit uit de mond, omdat de speekselklieren nog volop werken. Naarmate je ouder wordt, neemt de speekselproductie langzaam af. Het is dan raadzaam je te gaan bewapenen tegen een droge mond, zodat er geen  vervelende klachten ontstaan. Welke producten geschikt zijn kun je lezen in dit artikel

 

droge mond stressOorzaak 9: Stress

Stress, angst of hyperventilatie zorgt op verschillende manieren voor een verminderde speekselproductie en slechte adem. Op deze pagina leggen we uitgebreid uit hoe angst, spanning of hyperventilatie kan zorgen voor een gortdroge mond.

 

Oorzaak 10: Overgang

Vrouwen die in de overgang zijn (ook wel menopauze genoemd), ervaren meestal lichamelijke klachten, waarvan het hebben van een droge mond of keel er één is. Als je hier meer over wilt lezen verwijzen we je graag door naar dit artikel.

 

Oorzaak 11: Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam meer bloed aan, waarvoor extra vocht nodig is. Het lichaam slaat daarom waterreserves op. Nu blijft er minder vocht over voor onder andere de speekselklieren. Op deze pagina beschrijven we álle oorzaken van een droge mond en keel (door zwangerschap) en geven we tevens tips waarmee je de symptomen kunt verlichten.

 

Oorzaak 12: Chemotherapie

Chemotherapie of radiotherapie rondom het hoofd- en halsgedeelte kan de speekselklieren permanent beschadigen. Wanneer rondom de hals of het hoofd een radioactieve bestraling heeft plaatsgevonden tegen kanker, kunnen de speekselklierweefsels dusdanig zijn aangetast dat ze minder of geen speeksel meer aanmaken. Bij een permanente beschadiging van de klieren worden kunstmatige speekselvervangers voorgeschreven, deze worden overigens niet vergoed door de zorgverzekeraar. Lees hier een overzicht van de juiste middelen die helpen bij speekselstimulatie.

 

Oorzaak 13:  Lichamelijke aandoeningen

Een droge mond kan mogelijkerwijs een symptoom zijn van een onderliggende ziekte. Wanneer je twijfelt aan je gezondheid, neem dan altijd contact op met je huisarts. Hieronder beschrijven we een aantal mogelijke aandoeningen die een droge mond of droge keel kunnen veroorzaken:

 

Oorzaak 14 : Droge mond door ziekte;

 • Trauma van de speekselklieren
 • Speekselklier tumoren
 • Infecties van mondweefsels
 • Diabetes / suikerziekte. Verdwijnt wanneer er een behandeling is tegen suikerziekte.
 • Endocriene ziektes
 • Alzheimer / Parkinson
 • Koorts / Diarree
 • Taai slijmziekte (mucoviscoïdose)
 • Sarcoïdose
 • Amyloidose
 • HIV/AIDS
 • Anaemia
 • Cystic fibrosis,
 • Rheumatoid arthritis
 • Syndroom van Sjögren

 

Oorzaken Xerostomie Samengevat

De oorzaken van een droge mond kunnen we onderverdelen in 3 categoriën:

 1. Verdamping gaat sneller dan de speekselaanvoer. Speekselklieren kunnen er niet tegen werken. Dit zie je vooral bij mondademhaling, veel praten en roken.
 2. De speekselklieren zijn intact, maar krijgen tijdelijk onvoldoende signalen speeksel aan te maken. Dit kan ontstaan door medicijngebruik.
 3. De speekselklieren kunnen permanent beschadigd zijn. Er wordt géén speeksel aangemaakt. Dit zie je meestal na een chemotherapie.

Wat de oorzaak van een droge mond ook is, het is belangrijk om de mondholte te blijven hydrateren zodat er geen klachten ontstaan. Daarbij is van het belang om kritisch te kijken naar welke mondverzorgingsproducten je gebruikt. Veel producten bevatten namelijk ingrediënten die de mond juist nog meer uitdrogen.

De meeste middelen tegen monddroogheid zijn puur gericht op het kunstmatig bevochtigen van de weefsels. Ze vergeten echter de speekselklieren te stimuleren meer van haar eigen speeksel aan te maken. Inmiddels zijn er ook fabrikanten (Oxyd8 Dry Mouth en OxyFresh) die zowel bevochtigers als plantaardige stimulatoren in één product hebben weten te combineren.

 

Lees ook
De beste 10 producten tegen monddroogheid
Wakker worden met een droge mond
Wat te doen bij droge mond?

Last van een droge mond en lippen?