Droge mond? | 10 Tips en middelen tegen droge mond!

Oorzaken, middelen en behandeling tegen een droge mond, keel, tong, ogen en lippen.

Wat te doen tegen een droge mond? | 10 Tips!

10 tips behandeling droge mond

wat te doen tegen droge mondWat te doen tegen een droge mond? In dit artikel vind je een Top10 overzicht met tips en adviezen waarmee je een droge mond kunt behandelen, verhelpen en voorkomen. Als je mond te weinig speeksel aanmaakt, heeft dit zeer vervelende gevolgen voor de gezondheid van je gebit. Het is dus verstandig om direct actie te ondernemen.


 

Tip 1:  Gebruik de juiste middelen

De klachten bij een droge mond kunnen worden verlicht met de juiste producten. Kijk echter wel kritisch naar wat je gebruikt. De meeste middelen hydrateren slechts voor enkele minuten. Daar heb je dus eigenlijk weinig aan.

Kies voor middelen die niet alleen hydrateren, maar ook de speekselklieren stimuleren en geïrriteerde weefsels verzachten. Bekijk hier een overzicht van bewezen middelen die je kunt inzetten.

 

 

Tip 2: Vermijd SLS, alcohol en mentol.

sodium lauryl sulfaat 2Stop het gebruik van tandpasta’s en spoelmiddelen die een droge mond veroorzaken. Tandpasta’s met alcohol, menthol en sodium lauryl sulfaat zijn één van de grootste veroorzakers van een droge mond. Ruil deze boosdoeners liever in voor sodium chlorite, zink, aloë vera en tea tree olie. Dit zijn milde, hydraterende en weefselvriendelijke ingrediënten. Sodium chlorite (Oxygen) is verkrijgbaar in de producten van OxyFresh en Oxyd8.

 

Tip 3: Voldoende water drinken

tips droge mondDrink water en vermijdt tomatensap, jus d’orange, koffie, alcohol en koolzuurhoudende dranken. Van caffeïne, soda en alcoholische drank word je mond namelijk nóg droger en kan de mondholte dusdanig verzuren dat ook het tandglazuur wordt aangetast. Drink daarom water en het liefst 7 glazen per dag, met kleine beetjes tussendoor. Neem eventueel een fles mee naar het werk. Daarbij kun je (in het geval van droge lippen) een lippenbalsem gebruiken. Als je naast een droge mond ook last hebt van droge ogen, lees dan dit artikel.

 

Tip 4. Kauwen op xylitol.

droge mond verhelpenBacteriën vermenigvuldigen zich het snelst in een droge mondholte. In een mond waarin veel speeksel vloeit kunnen ze simpelweg niet overleven. Door te kauwen op xylitol kauwgom (zonder suiker en aspartaam) zet je niet alleen speekselklieren aan het werk, je doodt daarmee tevens ALLE anäerobe bacteriën. De kauwgom van de fabrikanten Kaux en The Breath Company kan daarom goede hulp bieden.

 

Tip 5: Eet fruit.

droge mond verhelpenDe meeste fruitsoorten zitten boordevol water, waardoor ze de mond op korte termijn bevochtigen. Daar komt bij dat de zuren in fruit de speekselklieren aanwakkeren. Vooral komkommer, appel en ananas kunnen de mondholte tijdelijk voorzien van vocht.

 

Tip 6: Stoppen met roken

Hete rookgassen verdampen het mondvocht. Stoppen met roken helpt daarom aanzienlijk mee in de strijd tegen monddroogheid!

 

Tip 7: Wisselen van medicatie

droge mond behandelingWanneer een droge mond wordt veroorzaakt door medicatie, vraag dan aan de arts of je van medicijnen mag wisselen. Ook kan het veranderen van het tijdstip van inname helpen de symptomen te verlichten. Medicatie innemen voor het slapen, veroorzaakt namelijk sneller een droge mond dan wanneer medicijnen overdag worden ingenomen.

 

Tip 8: Naar de tandarts gaan

De gevolgen van een droge mond kunnen desastreus zijn voor het gebit. In een uitgedroogde mond heb je aanzienlijk sneller kans op gaatjes en tandvleesproblemen. Om die reden is het aan te raden met regelmaat langs de tandarts te gaan. Hij/zij zal een behandeling starten, waarbij vooral wordt gekeken hoe de schade als gevolg van xerostomie, zoveel mogelijk kan worden beperkt.

 

Tip 9: Bezoek een dokter

In sommige gevallen gaat een droge mond niet over. Ga naar de dokter om eventuele aandoeningen uit te sluiten. Monddroogheid kan namelijk een symptoom zijn van een onderliggende aandoening. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van een droge mond.

 

Tip 10: Poets met fluoride tandpasta

In een continu droge mondholte is er een veel grotere kans kans op beschadiging van tanden en kiezen. Er is immers weinig speeksel dat het gebit beschermt tegen bacteriële aanvallen.

Poets je tanden daarom bij voorkeur met fluoride tandpasta, zink en actieve zuurstof (zoals Oxyd8) en probeer de commerciëlere goedkope tandpasta’s met SLS te vermijden. 

 

 

Wat te doen bij een droge mond? Behandeling en verhelpen.

De behandeling, tips of het verhelpen van xerostomie bestaat vooral uit het vochtig houden van de mondholte met speciale middelen en het vermijden van gewoontes en producten die de mondholte verdrogen. Voor een overzicht van de 10 beste middelen tegen een droge mond bekijk deze pagina.

 

 

Lees ook:
Dit zijn de 10 beste producten tegen een droge mondholte
Last hebben van een hele droge mond
Droge mond door menopauze
De oplossing tegen een droge mond