Droge mond? | 10 Tips en middelen tegen droge mond!

Oorzaken, middelen en behandeling tegen een droge mond, keel, tong, ogen en lippen.

Top10 beste middelen tegen een Droge Mond (Tip)

middel tegen droge mondBeste 10 middelen tegen een droge mond

Er zijn veel producten te verkrijgen tegen een droge mond die niet allemaal doen wat ze beloven. Welke middelen werken nu écht en waar moet je op letten? Hieronder beschrijven we de top 10 met alléén de allerbeste wapens tegen monddroogheid.

 

1. OxyFresh Relief Gel

Niet zomaar staat Oxyfresh Relief Gel op de 1e plaats. Zelfs in de tandartswereld wordt gesproken over een ‘moderne’ en ‘opvallend goed’ werkende gel tegen een droge mond.

De gel bevat een slimme formule die andere middelen niet hebben. 

Doorsnee commerciële middelen zijn puur bezig met de mondholte ‘nat houden’ maar vergeten het echte probleem aan te pakken.

OxyFresh zet vooral de speekselklieren weer flink aan het werk. En dat laatste is juist van belang. Eigen speeksel is de allerbeste beschermer. 

 

 

2. Orarelieve Hydrating gel

De Orarelieve Hydrating Gel is één van de meest populaire mondbevochtigers ter wereld. Waarom? Het grote verschil met andere producten is dat de gel niet alleen mondweefsels soepel houdt, maar óók irritaties voorkomt, je tanden beschermt en een stinkende adem tegengaat. Tegelijkertijd brengt het de pH waarde van de mond weer in balans waardoor bacteriën geen schade kunnen aanrichten en het tandglazuur behouden blijft. Deze gel kun je bekijken bij DeMondzorgzaak

 

3. RyttPro tandpasta

RyttPro Tandpasta is speciaal ontworpen voor mensen die last hebben van droge mond- of droge keelklachten. Waarom staat dit product in de top10? Veel andere tandpasta’s verdrogen de mondholte vanwege ingrediënten zoals alcohol en sodium lauryl sulfaat. Het gevolg is dat je wakker wordt met een stinkende en droge mond.  RyttPro daarentegen bestaat alléén uit speekselopwekkende bestanddelen, waaronder actief zuurstof, glycerine, zink en xylitol. 

 

4. Kaux kauwgom

Kaux kauwgomKaux chewinggum is speciaal ontworpen tegen monddroogheid en slechte adem. Vanwege haar bevochtigende ingrediënten en de juiste hoeveelheid xylitol, is Kaux een goed wapen tegen xerostomie. Kaux kauwgom is uiteraard vrij van aspartaam of suiker. Op deze site kun je dit product bekijken.

 

5. Moistr Dry Mouth Spray

De Amerikaanse fabrikant Moist-R heeft een spray ontworpen dat verlichting biedt bij xerostomie. Vanwege haar speekselstimulerende en verzachtende bestanddelen is deze niet alleen goed tegen een droge mond, maar voorkomt het óók tandvleesproblemen en slechte adem. Spray de gel in je mond voordat je gaat slapen. Lees hier waarom Moist-R spray effectiever werkt tegen monddroogheid dan de doorsnee commerciële middelen. 

 

6. JuliBrite

Orabrush dichtbijIn een droge mond krijg je al snel last van bacteriën achterop je tong. Bacteriële tongplaque is vaak dé aanstichter van slechte adem. Wanneer je je tong uitsteekt, zie je een witte of gelige aanslag. Hoe droger de mond, hoe meer tongbacteriën. JuliBrite is één van de beste tools waarmee je niet alleen de tongoppervlakte, maar óók de ruimtes IN het tongslijmvlies schoonpoetst. Wil je meer lezen waarom JuliBrite onmisbaar is bij een verdroogde mondholte? Klik dan hier.

 

7. JuliBrite Mondspoeling

In een droge mond heb je naast cariës en slechte adem ook snel last van ontstoken tandvlees. Doordat speeksel ontbreekt kunnen bacteriën zich ongestoord vermenigvuldigen en weefsels aantasten. JuliBrite is één van de meest effectieve en mondvriendelijke mondwaters tegen zowel een droge mond als een tandvleesontsteking. Het beste te gebruiken in combinatie met de tandpasta

De formule van JuliBrite bestaat uit hyaluronan, zink en actieve zuurstof. 

 

8. Fruit

fruitHet eten van fruit, kan tijdelijk de symptomen van xerostomie verlichten. In fruit zit vocht. Daarnaast helpen de enzymen in fruitsappen de mondholte schoon te houden van bacteriën. Pas op voor zure fruitsoorten, ze kunnen het tandglazuur aantasten.

 

9. Water

Drink dagelijks voldoende water. Het liefst 2 liter, verdeeld over ongeveer 8 momenten per dag. In het geval van droge lippen zou je deze kunnen bevochtigen met een balsem of vaseline.

 

10. Moist-R Chewing gum

Een mondholte met onvoldoende speekselvloed bevat een verhoogd risico op cariës en slechte adem. Om die reden is het belangrijk je mond te voorzien van actief zuurstof in combinatie met xylitol, zink en een plantaardige speekselopwekker. Deze ingrediënten vind je terug in de kauwgom van Moist-R Het grote verschil met andere kauwgoms is dat Moist-R géén dubieuze ingrediënten bevat zoals saccharine, aspartmaam of suiker. 

 

Medicatie pilocarpine

In sommige gevallen schrijft een huisarts het medicijn pilocarpine voor. Bijwerkingen van deze medicatie zijn overmatig zweten, duizeligheid en overgeven. Dit medicijn heeft bewezen een positieve invloed te hebben op de productie van speeksel, echter de bijwerkingen en risico’s dat het met zich meebrengt is voor veel mensen een reden dit medicijn niet te gebruiken.

 

Tot slot:
Klachten bij een droge mond zijn in de meeste gevallen goed te verhelpen met een tandpasta of mondwater op basis van actief zuurstof/zink zoals RyttPro en Oxyfresh. Voordat je gaat slapen kun je een gel gebruiken zoals de Relief Gel van Oxyfresh of de Orarelieve Gel.

Daarnaast voorkomen de gums en lozenges van Kaux en Moist-R. dat je mondholte overdag uitdroogt. Vermijd producten met alcohol, sodium lauryl sulfaat en menthol. Voor meer tips en adviezen verwijzen we je graag door naar deze pagina.

 

Lees ook:

Hoe stress een droge mond kan veroorzaken
‘s ochtends last van een droge mond?
Last hebben van een droge keel
Oplossing tegen een droge mond of keel