Droge mond? | 10 Tips en middelen tegen droge mond!

Oorzaken, middelen en behandeling tegen een droge mond, keel, tong, ogen en lippen.

Droge mond door verkeerde tandpasta of mondwater!

Droge mond door verkeerde tandpasta en mondwater

tandpasta droge mondWord je ‘s ochtends vaak wakker met een droge mond en een slechte adem? Dat heeft zeer waarschijnlijk te maken met een combinatie van twee factoren:

  1. Je gebruikt tandpasta of mondwater met sodium lauryl sulfaat, chloorhexidine en alcohol.
  2. Je ademt ‘s nachts door de mond, waardoor speeksel sneller verdampt dan dat het wordt aangemaakt


 

Bijna alle tandpasta’s en mondwaters drogen je mond uit! Wanneer je (voordat je naar bed gaat) poetst en spoelt met een middel waar alcohol, sodium lauryl sulfaat, menthol of carboxymethyl cellulose in zit, is de kans groot dat je last krijgt van een droge mond óf ochtendadem. Gebruik daarom liever tandpasta’s met milde, speekselbevorderende ingrediënten. Voor een overzicht van speekselstimulerende mondverzorgingsproducten zónder uitdrogende bestanddelen klik hier

 

Waarom alcohol vermijden?

Alcohol verdroogt de mond. Hoe droger de mond, des te slechter je adem. De meeste fabrikanten blijven echter standvastig alcohol toevoegen, vanwege haar conserverende eigenschappen. Wil je verlost zijn van stinkende ochtendlucht? Gooi dan je tandpasta en mondwater weg en kies voor een speekselstimulerende versie zoals de producten van Oxyd8 of PerioTherapy.

 

Pas op voor sodium lauryl sulfaat

Helaas weten de meeste gebruikers niet dat sommige mondverzorgingsproducten juist voor ademproblemen kunnen zorgen. Bijna alle tandpasta’s en mondwaters bevatten sodium lauryl sulfaat. Sodium lauryl sulfaat is een agressieve, bijtende en schurende stof dat microscopische wondjes veroorzaakt in je mondweefsels. Hiervan kun je aften of mondzweren krijgen, maar ook een slechte adem.

De proteïnen uit beschadigde mondweefsels worden door anaerobe bacteriën omgezet in stinkende ademgeurtjes. Waarom voegen fabrikanten dan toch SLS toe? Sodium lauryl sulfaat wordt vaak gebruikt als schuimer en omdat het olie en water met elkaar kan vermengen. Sodium lauryl sulfaat valt onder de zepen en dat maakt het misschien makkelijker te begrijpen waarom het de mond van vele mensen uitdroogt. De tandpasta’s van Oxyd8 en PerioTherapy bevatten als één van de weinige tandpasta’s ter wereld milde en hydraterende ingrediënten.

 

Sodium Chlorate

Sodium chlorate is iets anders dan sodium chlorite. Sodium chlorite is een natuurlijk ingrediënt dat zuurstoftoevoegende eigenschappen heeft en goed werkt tegen bacteriën. Sodium chlorate heeft dat niet. De ph waarde van sodium chlorate is zelfs lager dan 1, hetgeen flinke problemen kan ontketenen in de mond. Deze stof is 50 jaar geleden in Engeland al van de markt gehaald. Niet gebruiken dus!

 

Benzalkonium Chloride

Benzalkonium chloride zie je veel terug in oogdruppels en neussprays. Uit onderzoek komt naar voren dat bijna 15% van de totale wereldbevolking allergische reacties krijgt wanneer het met benzalkonium chloride in contact komt. Een aantal fabrikanten zijn inmiddels gestopt met het toevoegen van benzalkoniumchloride in haar producten.

Op deze website worden alleen tandpasta’s verkocht met lichaamsvriendelijke ingrediënten die tevens werken aan een natuurlijke mondflora met voldoende speekselproductie.