Droge mond? | 10 Tips en middelen tegen droge mond!

Oorzaken, middelen en behandeling tegen een droge mond, keel, tong, ogen en lippen.

Droge mond tijdens zwangerschap? | 5 Tips!

droge mond zwangerZwanger en een droge mond?

Ben je zwanger en heb je last van een droge mond of keel en een slechte adem? Geen paniek, xerostomie tijdens zwangerschap komt regelmatig voor en kun je op verschillende manieren verhelpen of behandelen. In dit artikel beschrijven we niet alleen de oorzaak van een droge mond gedurende de zwangerschapsperiode, maar geven we óók tips en adviezen waarmee je de symptomen kunt verlichten.

 

Wakker worden met een droge mond als je zwanger bent.

Vooral bij zwangere vrouwen komt een droge mond regelmatig voor (je merkt het met name ‘s nachts en tijdens het wakker worden). Ondanks dat je er flink gefrustreerd van kan raken, kun je met een paar tips de speekselaanmaak stimuleren, waardoor de klachten afnemen. Er is een aantal oorzaken aan te wijzen die we hieronder beschrijven. 

 

Oorzaken droge mond bij zwangerschap

Hoe komt het dat wanneer vrouwen zwanger zijn ze veel sneller kans hebben op monddroogheid?

 • Vanwege de groei van de baby is extra vocht nodig en wordt ‘afgepikt’ in de mondholte
 • Medicatie kan de mond verdrogen
 • Hormonale verandering
 • Overgeven of diarree
 • Gebruik verkeerde tandpasta of mondwater (SLS en alcohol)

 

De meest geziene oorzaken van een droge mond tijdens de zwangerschap zijn medicatiegebruik en hormonale verandering. Het slikken van medicijnen ontregelt de werking van de speekselklieren, waardoor de mond minder vocht aanmaakt. Bovendien is het lichaam tijdens de zwangerschap genoodzaakt meer bloed aan te maken waardoor ze extra waterreserves opslaat. Het gevolg hiervan is dat je last krijgt van monddroogheid, droge lippen of een droge tong.

 

Tips, middelen en adviezen

 1. Drink voldoende water.
  Vooral vrouwen die last hebben van ochtendmisselijkheid, overgeven of vaak moeten plassen verliezen veel vocht. Zoals reeds beschreven is er extra water nodig om meer bloed aan te kunnen maken voor het kind. Drink daarom voldoende water!
 2. Stop het gebruik van tandpasta’s of mondwater met alcohol, sodium lauryl sulfaat of menthol.
  Gebruik liever milde mondverzorgingsmiddelen met actief zuurstof, zink en tea tree olie (TIP: Oxyd8 Dry Mouth). Poets daarnaast met regelmaat je tong (TIP: Orabrush) en je tanden met een zachte tandenborstel. Op deze pagina vind je de beste 10 middelen tegen monddroogheid.
 3. Wanneer je in verwachting bent doe je er verstandig aan om koffie, koolzuurhoudende dranken en thee te vermijden. Ze hebben een negatieve invloed op de speekselaanmaak. Ook sommige voeding kan extra irriteren in een droge mond.

 

Wanneer er geen actie wordt ondernomen tegen een droge mond, kan dit resulteren in cariës, tandbederf, ontstoken tandvlees en vooral een slechte adem. Er is immers geen speeksel meer dat de mondweefsels soepel houdt en beschermt tegen bacteriën. Je kunt een aantal middelen toepassen tegen monddroogheid tijdens zwangerschap. Die beschrijven we hieronder:

 

4 goede middelen tegen een droge mond voor wanneer je in verwachting bent.

 1. Oxyd8 Dry Mouth
 2. Kaux kauwgom of Dr Katz Dry Mouth Lozenges
 3. Raspberry Hydrating Gel
 4. OxyFresh mondwater en Relief Gel

De producten van Oxyd8, Kaux en OxyFresh bestaan uit natuurlijke, lichaamsvriendelijke en alcoholvrije ingrediënten. Ze herstellen de vochtbalans en bieden verlichting tegen vervelende symptomen zoals een brandende mond, pijnlijke droge tong en mondzweertjes. De producten kun je hier bekijken.

 

Symptomen of klachten door een droge mond. 

Veel vrouwen ervaren tijdens de zwangerschapsperiode naast hevige dorst, óók een metaalachtige, vieze smaak in de mond. Ook dit is het gevolg van monddroogheid en kan worden voorkomen door spoelen en tongreinigen.

 

Diabetes
Wanneer het probleem aanhoudt, kan in sommige gevallen sprake zijn van diabetes. Meestal wordt er een glucose tolerantietest uitgevoerd na 6 maanden zwangerschap. Bij twijfel wacht dan niet te lang en bezoek een arts. Voor een lijst met alle symptomen bij xerostomie klik hier.

 

Lees ook:
De beste 10 wapens tegen monddroogheid
Hartkloppingen en droge mond
Droge mond tijdens slapen
Droge mond tips